SAN AGUSTÍN APARTMENT

Palma de Mallorca

This apartment is part of a full renovation project transforming an old hotel from the 70’s into an apartment building, everything inside the apartment was completely demolished and rebuilt again. The project eliminates the façade to full glazed windows turning all the focus of the house to the exterior views of the Mediterranean Sea. The existing concrete ceiling and steel structure have been left exposed in the public areas celebrating the different layers of history the building had and providing a contrast with the new intervention.

The design plays around the efficiency of the apartment’s limited size, never big enough for a family of five members. While an open space with all public areas connected was requested, the peaceful habitability of five members within an apartment requires the possibility of closing different areas of the house at certain moments. Four large moving partition walls built in Ipe wood allow for this flexibility transforming the space when needed, separating or connecting the kitchen, rooms and two areas of the terrace. The furniture and materials are selected thinking on an apartment to live all year round while taking advantage of the location and terrace so the living and dining room become part of the terrace and the terrace becomes a truly extension of the interior.

The bedrooms are furnished with a collection of custom made bleached Oakwood boxes that have built in some of functions needed in the rooms as free standing pieces: bed, side tables, sink, bathtub and so on.

OHLAB Team: Paloma Hernaiz and Jaime Oliver with Rebeca Lavín, Walter Brandt
Project Management: Paloma Hernaiz, Jaime Oliver (architects)
Photos: José Taltavull
Furniture provider: Decágono

 

SAN AGUSTÍN APARTMENTAdmin Ohlab