NEW BAUHAUS MUSEUM

Weimar

URBAN PLANNING
Connecting the proposed Bauhaus site to the surrounding context is central in developing a relationship between the museum and the city of Weimar. We aim, not just to place a museum in the city, but to integrate it within its surroundings. A vital element to achieving this aim will be in drawing visitors to the site. The site is located just West of a central axis along Karl-Liebknecht-Straße, linking many of the key tourist destinations in the city. In response we propose this as the main site entrance with open pedestrian and vehicle access and positioning a bus stop in front of the Gaufourm. A bicycle path enables a link to for cycling tours and forms a connection to the Rathenauplatz Museum. Pertaining from this we wish to create a pedestrian friendly public space relating to the museum. We decided to use the museum building to define the public space and act as a bridge between the the plaza and existing park to the south. We attribute an 85×20 metre plot for the Bauhaus Museum, located along what is currently Bertushstraße, thus creating an open space spanning across almost the entire site.

The aim of the plaza is promote use of the museum to both local residents and tourists and developing the site as a cultural centre within the city. To do this the plaza consists of three main elements; these are landscaping, a collection of info-boxes and a series of mirror installations. A series of small mounds define paths leading between the museum entrances and several site access points. The topography proposed, remains flexible, without any strict boundaries, allowing patrons to find their own routes through the site. The café, located in the northwest corner of the museum, extends to the public space as a terrace to be used during warm weather. Adjacent, a play area is provided for children developing a relationship with the proposed kindergarten.

The info-boxes create their own program related to the Bauhaus Museum, encouraging use of the public space and interest in the museum. Mirrors weave around the new landscape and info-boxes creating reflecting views into the site and disrupt the boundary between the museum site and the city. It is intended that the mirrors will have the perceived effect of increasing the amount of green space and softening the boundary between pedestrian zones and the proposed street linking Asbachstaße to Ernst-Thalmann Straße.

NEW BAUHAUS MUSEUM
Understanding the importance of the Bauhaus movement and its role within German history and culture we consider an important dialogue between education and display. Wanting to make exhibitions accessible and open, whilst protecting delicate artifacts we formed our central concept of two spatial conditions: solid and void.

Solid spaces are used to contain elements of the program which need to be protected from harsh natural light, mainly exhibition and storage spaces. Conversely voids are dedicated to more publically accessible spaces such as the entrance foyer and cafe. Exhibitions are given additional space within voids allowing even greater flexibility for temporary displays. The resulting rogram distribution affords a great amount of adaptability and encourages public interation with the museum. The positioning of public (entrance, shop, cafe, etc.), semi-public (gallery, workshops, etc.) and private spaces (offices, storage rooms, etc.) has been integrated into the distribution of the program to encourage relationships between each.

Flexibility within the exhibition spaces was a key consideration in planning. Separate access to the basement and first floor exhibitions allow them to be used independently for individual exhitions or they can be connected as part of the main gallery space. To counter the barrier effect caused by the museum’s positioning we propose a direct link from the park level into the public square. A corridor leads through the museum building allowing a glimpse of the exhibition before proceeding into the main plaza. A series of minor entrances encourage the relationship with the plaza and the main museum entrance is located on the key façade along Karl- Liebknecht-Straße.

OHLAB Team: Paloma Hernaiz, Jaime Oliver, Rebeca Lavín, Walter Brandt, James Hull, Wojtek Mazan, Ewa Mirska

 

NEW BAUHAUS MUSEUMAdmin Ohlab